Wie zijn je docenten?

Maak kennis met jouw docenten bedrijfsbeheer!

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts in hun vakgebied en kunnen steeds bouwen op een rijk gevuld cv. Daarom zetten we hen graag even voor je in de kijker zodat je alvast kan kennismaken met deze gedreven en getalenteerde individuen. Zij geven met plezier hun uitzonderlijke kennis en vaardigheden door aan jou!

Je docent Bedrijfsbeheer – Peter Cannoot

Peter Cannoot is intussen al 20 jaar professioneel actief als accountant, bankier of freelancer. En sinds een 2-tal jaar kan hij ook docent Bedrijfsbeheer aan zijn CV toevoegen. Het in contact komen met actieve, bruisende mensen, die een zaak gaan starten, dat het toffe is aan docent zijn: “Het geeft voldoening die mensen kennis bij te brengen die ze gaan kunnen gebruiken bij de uitbouw van hun zaak. Het is ook boeiend voor mij om te horen welke ideeën ze hebben voor hun zaak.”

Welke tips geef ik altijd mee aan mijn studenten?

  1. Op nummer één: zie dat je klanten je tijdig betalen! Cruciaal voor een startende zelfstandige i.v.m. liquiditeit.
  2. Werk je niet kapot – soms is het beter minder te werken aan een betere prijs, dan alle jobs meepikken.
  3. Houd ‘de Staat’ in de gaten. Waar kan je premies voor krijgen (personeel,…), waar krijgen je klanten subsidies voor? Pas dan je aanbod aan.
  4. Denk goed na met wie je samenwerkt.
  5. Vraag zeker raad aan anderen (ondernemers, vakorganisatie,…).

Wat is een leuke anekdote van tijdens de lessen?

Vaak worden er grapjes gemaakt wanneer het over het thema huwelijksrecht gaat. Onlangs was er een student die, naar aanleiding van de uitleg over ‘gemeenschap van goederen’ als mogelijk huwelijksstelsel, vroeg of hij door verschillende keren te trouwen met gemeenschap van goederen (zijn partner neemt dan 50% van zijn bestaande schulden over) zo niet makkelijk van een groot deel van zijn schulden af kon geraken… We hebben toen wat afgelachen!


Je docent Bedrijfsbeheer in groepslessen én in thuisstudie- Benjamin Ruyters

Met een master in Finance and Business Administration aan de KULeuven, een masteropleiding in de Economie in Italië en talrijke eigen ondernemingen in binnen- en buitenland waaronder Nederland en Frankrijk, heeft Benjamin Ruyters de kennis, de attitude én de verwezenlijkingen om als volwaardig docent aan het Centrum Voor Avondonderwijs les te geven.

“Het doet me heel veel plezier dat vele ex-cursisten van onze school na het volgen van de opleiding Bedrijfsbeheer een succesvolle zaak starten. Dat geeft mij en al mijn collega-docenten steeds opnieuw de energie om er voluit voor te gaan!”


Je docent Bedrijfsbeheer in Thuisstudie – Nick Van Boxel

Hoe gaat de thuiscursus bedrijfsbeheer precies in zijn werk?

Als studenten bedrijfsbeheer in thuiscursus krijg je een map toegestuurd met leerstof en oefeningen die gevraagd kunnen worden op het examen. Daarnaast zit er ook een verbetersleutel van de oefeningen in hun cursusmap. Zo kun je zelf je oefeningen verbeteren.

Als je daarnaast nog vragen hebt bij de cursus omdat je iets niet begrijpt of je wil meer uitleg, dan contacteer je mij via het online studentenplatform. Via een berichtensysteem kunnen we eenvoudig en snel met elkaar communiceren. Dat gaat heel vlot in de praktijk. Ik maak dagelijks tijd vrij om alle vragen te beantwoorden. Zo moet niemand lang wachten en ben je direct verder geholpen.

Hoe verloopt het contact met de studenten op het studentenplatform?

Al enkele jaren begeleid ik de studenten die de thuisstudie bedrijfsbeheer volgen. Met veel van hen heb ik regelmatig contact via het online studentenplatform. Nieuwe studenten vinden het daarbij vaak spannend om aan de cursus te beginnen.

Een opmerking die dikwijls terug komt is: “Ik heb nooit op school bedrijfsbeheer, boekhouden of economie gehad. Ga ik wel kunnen slagen voor het examen?” Voor iedereen die met deze vraag zit, heb ik goed nieuws. Ja, ook zonder economische opleiding kan je gemakkelijk slagen. De cursus is namelijk speciaal geschreven voor mensen die geen economische opleiding genoten hebben. Iedereen die dit wél heeft gestudeerd, heeft in principe het diploma Bedrijfsbeheer al behaald.

De cursus begint dus bij de basis en geeft heel gerichte leerstof en oefeningen die zullen terugkomen op het examen. Je motivatie en je ondernemerszin zijn daarbij veel belangrijker dan de eventuele voorkennis die je hebt.

Welke gouden raad wil je je toekomstige studenten nog meegeven?

Met motivatie en gezond verstand kom je al heel ver. Tijdens het examen wordt vooral getest of je de vaardigheden bezit die een ondernemer nodig heeft. De toekomstige ondernemers die hun diploma bedrijfsbeheer wil behalen zijn ongetwijfeld zeer gemotiveerd. Laat daarom op het examen zien dat je als ondernemer kan denken, en je zal zeker slagen, je diploma behalen en snel je eigen zaak kunnen starten!


Je docent Bedrijfsbeheer in Groepslessen – André Jonckers

André Jonckers uit Tielt-Winge geeft al 40 jaar les, zowel in dag-als avondonderwijs. Na een lerarenopleiding Frans-geschiedenis-Engels heeft hij later nog succesvol op 35-jarige en 45-jarige leeftijd een bacheloropleiding informatica en een masteropleiding handelswetenschappen afgerond. Hij wilde altijd met zijn carrière een andere weg inslaan en de rode draad in zijn verhaal is daarom ook: je bent nooit te ‘oud’ om verder te studeren en met iets anders, iets nieuws te beginnen.

The facts don’t count, if the dream is big enough.

“Ik meen hierin geslaagd te zijn. Een leuk weetje: tijdens mijn universitaire studies runde mijn echtgenote eigenhandig een succesvolle buurtsuperette waarin ik ook regelmatig een helpende hand toestak en zo met vele ups and downs kennis maakte met het bedrijfsleven.”

Hoe ziet jouw carrière als docent Bedrijfsbeheer er tot nu toe uit?

In 2005 startte André met de nieuwe uitdaging om les Bedrijfsbeheer te geven en dat is nog steeds een feit. “Ik herinner mij nog zeer levendig de vraag van mijn partner na de start van mijn tweede sessie bedrijfsbeheer: “En, zat er nog volk?” Vandaag stelt zij de vraag anders: Hoeveel cursisten zijn er aanwezig?”

“Ondertussen zijn er een aantal docenten Bedrijfsbeheer per regio en schuim ik ook heel Vlaanderen niet meer af. Momenteel beperk ik me tot de regio Leuven – Brussel en uiteraard ‘de Limburg’. Een schatting leert mij dat ikzelf al aan ongeveer 4000 toekomstige zelfstandige ondernemers de opleiding bedrijfsbeheer gegeven heb. Spijtig genoeg heb ik ze niet allemaal op mijn facebook…”

“Ofschoon de pensioenleeftijd nadert, kijk ik er nog steeds naar uit om aan nieuwe kandidaat-ondernemers de zoveelste opleiding Bedrijfsbeheer te geven. Elke groep is daarbij anders, is vrij heterogeen qua opleiding en iedereen heeft wel zijn eigen ondernemersdoel. Dat maakt het zo boeiend: om als docent telkens naar een ‘blind date’ te gaan en vast te stellen dat het steeds opnieuw klikt tussen de cursisten en mezelf. Het is ook een enorme opsteker dat er regelmatig 60-plussers aanwezig zijn met nog nieuwe projecten voor ogen. Ik doe dus ook nog een tijd verder.”

Hoe doceer jij jouw opleiding Bedrijfsbeheer?

“Het vergt wel een speciale aanpak als lesgever: zo lees ik zeer weinig af en illustreer met vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Ook het gebruik van moderne didactische hulpmiddelen zijn hierbij een absolute must. Via een beamer wordt de cursus geprojecteerd en wordt zakelijke informatie vaak via het web geïllustreerd. Berekeningen worden gestructureerd aangeleerd en een interessant hulpmiddel hierbij is het rekenblad.”

“Na elke opstart betrek ik de cursisten regelmatig bij de lessen. Het is vrij interactief en de toekomstige ondernemers mogen – gelet op timing en relevantie van eventuele vragen – ook aan bod komen. Communicatie is één van de ondernemersvaardigheden. Zo weet ik ongeveer welke doelgroep er na een goed halfuur in mijn les zit en wie wat wenst te doen als toekomstig ondernemer. Op deze wijze pols ik ook naar de planning van hun examen en help ik hen ook hierbij.”

En welke raad heb je voor het examen?

“In functie van hun gepland examen, speel ik graag een beetje ‘schoolmeestertje’ en waarschuw de cursisten voor het regelmatig inoefenen van de leerstof. Vaak gebruik ik ook oneliners uit het management zoals: ‘Good planning, brings good results, no planning…’ of ‘-Plan the work, but work the plan’. Om af te ronden, deel ik hen dan altijd mee: Ik ben den Dré, I’m just an email away!


Je docent Bedrijfsbeheer in Gent – Marc De Wachter

‘Ondernemen’ is een werkwoord. Naast je corebusiness zijn er ook nog andere wettelijke verplichtingen waar iedereen zich aan moet houden. Daarnaast moet je het bedrijf kunnen ‘managen’. Je moet keuzes kunnen maken op basis van omzet, kosten enz. De opleiding biedt hierin een goede begeleiding.”

Welke eigenschappen moet een succesvolle zelfstandige in zich hebben?

“Je moet goed kunnen plannen en organiseren. Daarnaast is zeer goede vakkennis en productkennis onmisbaar. Iemand die kritisch, innoverend, creatief, flexibel en stressbestendig is, heeft zeker een streepje voor. Tot slot moet je over een goed observatievermogen beschikken, je moet de klant kunnen lezen, en sterke communicatieve vaardigheden hebben.”

Wat raadt u een startende zelfstandige aan?

Droom. Zet het op papier en denk na waarom jij denkt dat je idee zal slagen. Wat kan ik méér bieden dan de concurrentie (betere prijs, betere kwaliteit, snellere bediening, innovatie)? Waarom zou de consument bij mij komen kopen? Zet je verhaal om in cijfers. Als blijkt dat dit project winstgevend is, moet je starten.”

“Doe hierbij beroep op kennis van mensen die jou op een onafhankelijke manier kunnen adviseren (notaris, advocaat, accountant….). Omring je ook met deskundige, betrouwbare mensen. Wees kritisch voor jezelf (zelfdiscipline is heel belangrijk). En als je de klant iets belooft, móét je het ook waarmaken. Wees 200% op de hoogte over alles wat jouw product of dienst betreft, en volg de concurrentie.”

Hoe is het om les te geven aan het Centrum Voor Avondonderwijs?

“Heel prettig. Een divers, heterogeen gezelschap. Het blijft boeiend om de verhalen van de verschillende cursisten te horen, waarom zij zich hebben ingeschreven en wat hun uiteindelijke doel in hun leven is. De deelnemers zijn ook 100% gemotiveerd om deze cursus te volgen. Zij hangen soms aan mijn lippen om toch zoveel mogelijk te weten te komen, zo veel mogelijk kennis op te doen. Ik voel na afloop van de cursus dat zij ook dankbaar zijn voor de opgedane kennis.”

Wil jij ook graag delen in de ervaring van Marc De Wachter en zijn cursisten? Schrijf je dan vandaag nog in en ontdek hoe jij je eigen bedrijf kan starten! We heten je alvast van harte welkom!

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven. Wil je graag nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»