Welke boekhouder?

Hoe kies ik mijn boekhouder?

De Belgische belastingbrief is een kluwen van regels, wetgevingen, uitzonderingen en strikvragen waar de ambtenaren soms zelf van met hun handen in het haar zitten. Een personenbelasting is daarbij minder omvangrijk dan een aangifte voor een bedrijf en naargelang de grootte van dat bedrijf, de buitenlandse activiteiten en de fiscale voordelen wordt het invullen ervan alleen maar moeilijker…

Voor iemand die hier echter door studie inzicht en kennis van heeft, is het een stuk makkelijker en sneller te doorgronden. Daarom dat ook veel zelfstandigen ervoor opteren om deze ineens chaos te omzeilen en een boekhouder aan te stellen. Bovendien kan een goede boekhouder je met zo veel meer bijstaan dan alleen je belastingbrief. Maar hoe kies ik nu die perfecte boekhouder voor mijn zaak?

Mond-tot-mond reclame

Waarschijnlijk heb je in je buurt wel vrienden, familie, kennissen, buren,… die een eigen zaak hebben. Je hebt met andere woorden oprechte recensies bij de hand over de vaardigheden van verschillende boekhouders. Gebruik deze ook! Spreek zaakvoerders aan die een boekhouder hebben of kennen en laat op zijn beurt ook iedereen weten dat je op zoek bent naar een competente aanwinst voor je bedrijf. Ze zeggen niet voor niets: “news travels fast!” Voor je het weet heb je enkele gefilterde en beproefde suggesties waar je je al gerichter over kunt informeren.

Tip: Het kan ook geen kwaad om je te informeren bij bedrijven in dezelfde branche.

Kies een boekhouder in jouw buurt

Door op het internet jouw locatie of de locatie van je zaak in te geven, samen met het zoekwoord boekhouder, verklein je de resultaten tot de meest relevante binnen jouw regio. Je zal immers naar gelang de zaken op geregelde tijdstippen een meeting moeten inplannen met je boekhouder om aangiftes te bespreken, antwoorden te krijgen op eventuele vragen of toekomstplannen uit te stippelen. Daarbij is het uiteraard handig dat je geen 2 uur onderweg bent.

Tip: Beroepsfederaties zoals BIBF en IAB hebben uitgebreide databanken van alle boekhouders in jouw buurt die je kan raadplegen.

Ga op kennismakingsgesprek

Het eerste gesprek bij de boekhouder is meestal gratis. Aan de hand van enkele gerichte vragen kan je hier al uit opmaken of jouw toekomstige boekhouder voor je zit of niet. Wanneer hij of zij de tijd neemt om je gericht advies te geven, je vragen uitgebreid en in mensentaal beantwoordt en kennis heeft van jouw branche, niche of sector, dan heb je een goede boekhouder aangesproken.

Tip: Voel je zeker niet verplicht om de eerste boekhouder bij wie je op gesprek gaat ook aan te nemen. Jouw boekhouder zal jouw raadsman zijn voor vele jaren. Je moet dus zeker zijn dat deze vertrouwensrelatie zal uitbloeien in een prachtig en goed functionerend bedrijf.

Is je boekhouder ook een goede raadsman?

Een goede boekhouder heeft niet alleen een grondige kennis van de wetgeving en liefst ook al jarenlange ervaring, hij of zij geeft je daarnaast gericht advies voor jouw bedrijf en sector en komt met nieuwe ideeën op de proppen die je zaak er aanzienlijk op kunnen vooruit helpen. Kleurt jouw boekhouder binnen de lijntjes, maar denkt hij outside-the-box? Dan heb jij de goede keuze gemaakt!

Hoeveel mag je boekhouder jou kosten?

Op goede raad staat geen prijs. Maar dat wil niet zeggen dat jouw boekhouder je een fortuin moet kosten. Net zoals je klanten van jou verwachten, moet jij van jouw boekhouder ook een duidelijke factuur eisen met een omschrijving van de geleverde prestaties. Zo heb je een overzicht van wat je aan je boekhouder spendeert, want vergis je niet, ook dit is een uitgave van jouw bedrijf. Door op voorhand concrete afspraken te maken in verband met kostprijs en regeling van de betaling, vermijd je dat je bij de factuur voor een minder aangename verrassing staat en heb je altijd een overzicht op je uitgaven en je financiële situatie.

Tip: Bespreek ook de eventuele betaalmogelijkheden: rekent je boekhouder per uur aan of op basis van een jaarlijks of kwartaal forfait? Is er een mogelijkheid om de kosten te spreiden wanneer de zaak wat minder draait (bijvoorbeeld bij seizoensgebonden sectoren)? Dit kan een handige meerwaarde voor jouw zaak betekenen.

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven. Wil je graag nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»