Waarom starten als zelfstandige?

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. Maar wie een eigen bedrijf uit de grond wil stampen, moet dat uiteraard doordacht en goed geïnformeerd doen, met de nodige aandacht voor verschillende factoren. Onder andere zelfkennis is hierbij heel cruciaal.

Ben je niet zeker of ondernemen wel iets voor jou is? Twijfel je nog of je wel over de juiste eigenschappen beschikt om zelfstandig te worden? Zie je niet in welke voordelen ondernemerschap met zich meebrengt? Lees hier of jij het in je hebt om een eigen bedrijf te runnen en ontdek wat een eigen zaak voor jou zou kunnen betekenen.

Enkele eigenschappen van een goede ondernemer

 • Drijfveer, motivatie en doorzettingsvermogen hebben.
 • Vakkennis, (eventueel) ervaring en beroepsbekwaamheid.
 • Leergierig zijn, jezelf willen verbeteren.
 • Verantwoordelijkheidszin hebben en zelfverzekerd zijn.
 • Doelgericht werken: efficiënt en prestatiegericht.
 • Flexibel, dynamisch en goed georganiseerd zijn.
 • Communication is key!
 • Stressbestendig en kritisch zijn.
 • Optimistisch, maar ook realistisch denken; kunnen inspireren en motiveren.
 • Competitiviteit hebben om te kunnen concurreren.
 • Zin voor risico ontwikkelen, proactief kunnen handelen en denken.
 • Neus voor innovatie hebben: constant zoeken naar vernieuwing/verbetering.

Dit zijn de voornaamste eigenschappen die een goede ondernemer typeren. Uiteraard bestaat er niet zoiets als de ‘perfecte ondernemer’ en zijn er ook heel wat ondernemers die zichzelf continu aan de hand van deze lijst verbeteren. Anderen kiezen ervoor om een aantal van deze kenmerken uit te besteden aan managers, boekhouders, werknemers,… die meer kennis van zaken hebben. Wat je ook kiest, een onderneming vergt wat van je als persoon en daagt je uit om jezelf blijvend te verbeteren. Het is dan ook een echte uitdaging die je met passie aangaat en verderzet en het is dát dat het ondernemen de moeite waard maakt.

Vermijd je liever noodzakelijke taken zoals het invullen van een belastingbrief en geef je deze kerntaken liever door aan kenners of weet je niet goed welke papieren je in orde moet brengen voor je onderneming, lees dan zeker onze infopagina’s die je snel en duidelijk alles uitleggen.

 • Welke boekhouder kies ik best?
 • Start ik een eenmanszaak of een vennootschap?
 • In hoofdberoep of in bijberoep?
 • Je eigen baas zijn

  Bovendien zijn er een aantal onlosmakelijke voordelen verbonden met het starten als zelfstandige: je bent zelf je eigen baas en daar gaat mee gepaard dat je je eigen uren kan bepalen. Zeker als je als ondernemer kinderen hebt, is dit handig meegenomen. Maar ook als je bijvoorbeeld tussendoor allerlei zaken dient te regelen die je alleen tijdens de kantooruren in orde kunt maken, is het bepalen van een eigen werkrooster iets wat goed van pas komt. Wees hierbij wel georganiseerd en strikt: eigen werkuren wil nog steeds zeggen dat het werk wel verricht moet worden.

  Meer controle en zeggenschap over het (eindresultaat)

  Ga jij ook akkoord met het motto: ‘Wat je zelf doet, doe je meestal beter‘? Dan is het werken voor jezelf de ultieme carrièreweg! Heb je een duidelijk doel voor ogen en wil je dat graag tot in de puntjes uitgewerkt zien, dan ben jij een echte ondernemer. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je streeft naar perfectie en je dat ook bereikt. Je zet door tot het eindresultaat je tevreden stelt. Jij hebt de volledige controle in handen over hoe, wat, waar, wanneer,.. Je doet alles zoals je dat zelf wil en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Je bent immers je eigen baas. Dit zorgt er tevens voor dat je op het einde van je project, to-do-lijst, carrière,… oprecht trots mag zijn op jezelf en je verwezenlijkingen. Je hebt het allemaal zelf gedaan.

  Work = play: steek werk in wat je graag doet!

  De meeste mensen die een eigen zaak starten, doen dit in een branche, in een zaak of carrière waar ze zelf ontzettend veel interesse in hebben en plezier aan beleven. Het is immers iets waar je dag in, dag uit mee bezig bent, en dat voor een groot deel van je leven. Dat wil zeggen dat je er ook iets voor over moet hebben: passie, drijfveer, motivatie gaan immers gepaard met een persoonlijke interesse.

  Succesvolle zaakvoerders hebben dan ook een gezonde obsessie: hun onderneming. En wat je graag doet, doe je vanzelf, met energie, vreugde en overtuiging. Dat maakt dat het voor zelfstandigen vaak niet aanvoelt als werken, maar dat ze werken eerder ervaren als zichzelf ontplooien. Bovendien is de voldoening een grote aansporing om nóg beter te presteren en jezelf en je zaak te verbeteren.

  De beloning is geheel en alleen voor jezelf

  Tenzij je een businesspartner hebt, zijn de kosten voor jezelf, maar strijk je achteraf ook de volledige winst op. Wie voor zichzelf werkt, neemt risico’s: investeren, geen standaard loon, termijnen van uitbetalingen variëren,… Die risico’s zijn een gegeven voor elke onderneming. Wanneer je echter doordacht met je zaak bezig bent, zal deze ook renderen en krijg je een mooie beloning voor je harde werk.

  Twijfel niet langer, schrijf je in voor de cursus Bedrijfsbeheer aan het Centrum Voor Avondonderwijs en start binnenkort je eigen zaak!. Lees hier alles over je cursus Bedrijfsbeheer!

  We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Voor nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»