Startersinfo

Hoe start ik in 7 stappen mijn eigen onderneming?

Veel mensen kiezen ervoor om als zelfstandige te starten. Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan je eigen baas zijn. De meesten weten dat een diploma bedrijfsbeheer een vereiste is om zelf een eigen bedrijf op te richten. Daarnaast zijn er nog enkele belangrijke stappen die je moet nemen. Hieronder geven we je een handig overzicht zodat je in 7 stappen een eigen zaak hebt opgestart.

Ben je van plan om binnenkort zelfstandige te worden? Dan moet je onderstaand artikel zeker goed doornemen. Je zal er veel nuttige informatie vinden om je bedrijf op te starten?

Stap 1: ondernemingsvorm kiezen

Eerst en vooral moet je beslissen of je een eenmanszaak of een vennootschap wil opstarten. Beide vormen hebben hun eigen voordelen. Een eenmanszaak is eenvoudiger om op te richten. Je hebt er ook geen minimumkapitaal voor nodig. Bij een vennootschap is dan weer enkel je geïnvesteerde kapitaal aansprakelijk. Denk goed na over deze keuze. Het is bepalend tijdens de opstart en het beheer van je onderneming.

Stap 2: open een zichtrekening

Elke onderneming in België, dus zowel een eenmanszaak als een vennootschap, moet een rekeningnummer hebben bij een Belgische financiële instelling. Dit rekeningnummer moet je steeds vermelden op alle handelsdocumenten zoals facturen. Je kan best een aparte rekening openen apart van je persoonlijke rekening. Dit om een duidelijk onderscheid te hebben tussen je privé en professionele vermogen.

Stap 3: vennootschap oprichten

Deze stap is enkel nodig als je er voor kiest om een vennootschap op te richten. Start je een eenmanszaak, dan kan je deze stap overslaan. Om een vennootschap op te richten moet je verschillende zaken in orde brengen. Denk hierbij aan het registreren van de oprichtingsakte en het publiceren in het Belgisch Staatsblad.

Stap 4: ondernemingsnummer aanvragen

Om een handels- of ambachtsactiviteit uit te oefenen moet je je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Na inschrijving ontvang je het ondernemingsnummer. Dit nummer bestaat uit 10 cijfers en is ook meteen je BTW-nummer. Deze inschrijving gebeurt via een ondernemingsloket. Het ondernemersloket zal ook nagaan of je in bezit bent van een geldig getuigschrift bedrijfsbeheer. De inschrijving in het KBO kost €82,50.

Stap 5: BTW nummer activeren

Nadat je je ondernemingsnummer hebt gekregen, kan je je BTW nummer activeren. Elke onderneming heeft een BTW nummer nodig. Dit BTW nummer kan je zowel elektronisch als fysiek bij de BTW administratie in je buurt activeren.

Stap 6: aansluiting sociaal verzekeringsfonds

Wanneer je een eigen zaak start en dus zelfstandige wordt, ben je onderworpen aan het sociaal statuut van de zelfstandige. Daarom moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze. Het is ook mogelijk om je aan te sluiten bij de Nationale Hulpkas voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. Je moet je ten laatste aansluiten de dag dat je met je activiteiten start.

Stap 7: aansluiting ziekenfonds

Vanaf je bent aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze of bij een gewestelijke dienst van de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Na deze aansluiting ben je zelf en je gezin verzekerd voor kleine en grote risico’s.

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven.

Wil je graag meer informatie en tips over starten als zelfstandige; klik dan hieronder op de titels en lees onze informerende pagina’s met tal van interessante weetjes om je eigen zaak te starten!

Je kan les volgen in:

bedrijfsbeheer cvo

Secretariaten:
Of bel ons op
03/292.33.33

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»