Sociaal Verzekeringsfonds

Hoe sluit ik me aan bij een sociaal verzekeringsfonds?

Ben je zelfstandige, help(st)er, meewerkend echtgenoot of echtgenote, dan moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je betaalt dan per kwartaal sociale bijdragen en krijgt er andere voordelen zoals kinderbijslag, gezondheidszorg, pensioen en andere uitkeringen voor terug. Ben je van plan om binnenkort zelfstandige te worden? Dan moet je onderstaand artikel zeker goed doornemen. Je zal er veel nuttige informatie vinden. Bovendien vind je nog meer interessante informatie op de infopagina’s.

Ben je zelfstandige?

Ben je zelfstandige, dan moet je maximum 6 maanden voor de start van je activiteiten zijn ingeschreven bij een verzekeringsfonds van jouw keuze. Je kan dit meestal online doen via een inschrijvingsformulier of door langs te gaan op het desbetreffende kantoor. Hierbij onderteken je een verklaring van aansluiting. Het is tevens een van de 7 stappen die nodig zijn om als zelfstandige te kunnen starten.

Personen die zich niet verplicht moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds:

  • journalisten of perscorrespondenten
  • wie auteursrechten heeft, maar toch sociale bijdragen geniet door een uitkering of andere beroepsactiviteiten
  • een mandaat heeft bij een overheidsinstantie, vakbond of andere beroepsorganisatie of voor wie mandataris is van een vennootschap en daarnaast geen andere zelfstandige activiteit uitoefent

Wie zich te laat of niet aansluit bij een sociaal verzekeringsfonds en tóch aanvangt als zelfstandige, kan hiervoor een geldboete krijgen van het RSVZ en worden je bijdragen verhoogt met 3% per kwartaal achterstand, tot zelfs 12% op jaarbasis. Begin je een nieuw jaar met een achterstand, dan wordt op 1 januari je achterstand nog eens verhoogd met 7%.

Wil je aansluiten als vrij beroep?

Start je met een vrij of intellectueel beroep, dan moet je als ‘niet-handelsonderneming naar privaat recht’ je ook inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen én het sociaal verzekeringsfonds. Hierdoor krijg je een eigen ondernemingsnummer. De eerste inschrijving is gratis en dat voor een onbeperkt aantal vestigingseenheden. Wil je later wijzigingen doorvoeren of je activiteiten stopzetten, dan moet je daarvoor betalen.

Om een een vennootschap aan te sluiten:

Voor een vennootschap geldt dat je je ten laatste 3 maanden na de datum van neerlegging van de oprichtingsakte moet aansluiten. Hierbij betaal je een jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Vzw’s, feitelijke verenigingen en burgerlijke vennootschappen die geen handelsvorm hebben, moeten zich niet aansluiten.

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven. Wil je graag nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»