Mijn ondernemingsloket

Kies het ondernemingsloket dat bij jou past

Voordat je met je zelfstandige activiteit kan starten, moet je een ondernemingsnummer aanvragen. Dit doe je bij een ondernemingsloket. Daarnaast bieden de ondernemingsloketten nog tal van andere diensten aan. In België heb je 8 erkende ondernemingsloketten. De keuze van loket ligt volledig bij jezelf en kan afhangen van je voorkeur of van je locatie. Hieronder vind je alvast meer informatie over de algemene werking; de aanvullende diensten kunnen per loket verschillen. We helpen je graag een beetje op weg door je alvast onderstaande informatie te verschaffen.

De diensten van een ondernemingsloket

Bij je aanvraag als zelfstandige om een ondernemingsnummer, onderzoekt het ondernemingsloket jouw zaak op ondernemersvaardigheden en of je aan de wettelijke uitoefeningsvoorwaarden voldoet. Daarnaast schrijven ze jouw zaak ook in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en noteren ze de hoedanigheid (handelshoedanigheid of niet-handelshoedanigheid naar privaatrecht), de vestigingseenheden, de activiteiten en de bankrekeningnummers.

Ook voor andere administratieve zaken kan je terecht bij je ondernemingsloket. Tot het takenpakket kunnen behoren:

  • het inschrijven voor de BTW of bij de RSZ
  • vergunningen aanvragen of registraties verrichten zoals voor het FAVV, SABAM,…
  • het inschrijven van de zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds verbonden aan het ondernemingsloket
  • advies verlenen bij de opstart van uw zaak en persoonlijke begeleiding
  • het opstellen van subsidiedossiers
  • aansluiting regelen bij een verbonden sociaal secretariaat voor onder andere personeelsadministratie

De Kruispuntbank van Ondernemingen

Voor de start van je activiteiten moet je verplicht je onderneming (en je vestigingseenheden) inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen om je te registreren bij de overheid. Dit geldt voor zowel vennootschappen als eenmanszaken en voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep.

Voor eenmanszaken

Wanneer de controle van je onderneming goed verlopen is, word je ingeschreven en ontvang je een ondernemingsnummer. Indien je aanvraag geweigerd wordt, kan je een nieuwe aanvraag indienen die wel aan de voorwaarden voldoet of beroep aantekenen op de beslissing bij de vestigingsraad.

Voor vennootschappen

De inschrijving van vennootschappen in de KBO is voldaan wanneer bij de griffie van de rechtbank van koophandel de oprichtingsakte is neergelegd. Je laat dan bij een ondernemingsloket de hoedanigheid van handels-, ambachtsonderneming of niet-handelsondernemingen naar privaatrecht opnemen in de KBO. Ook hier kan je beroep aantekenen of de aanvraag opnieuw indienen indien deze initieel geweigerd wordt.

Kosten

In 2016 is de inschrijvingskost voor je zaak en één vestigingseenheid 83,50 euro. Heb je meerdere vestigingseenheden, dan betaal je per extra eenheid nog eens 83,50 euro. Let wel: deze bedragen zijn jaarlijks onderhevig aan de index.

Voor niet-handelsondernemingen naar privaatrecht is niet altijd een controle vereist. Bovendien is de eerste inschrijving (inclusief alle vestigingseenheden) gratis. Elke wijziging nadien is betalend (83,50 euro per vestigingseenheid).

Wat bij wijzigingen?

Als zaakvoerder ben je zelf altijd verantwoordelijk voor de correcte registratie van de gegevens bij het ondernemingsloket. Naargelang de soort wijziging kunnen er soms extra kosten worden aangerekend. Sommige aanpassingen kan je zelf doen door online gebruik te maken van de ‘Private Search’, anderen moet je binnen de maand in je ondernemingsloket laten wijzigen (ander of nieuw adres van de vestigingseenheid, telefoonnummer, activiteit…).

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven. Wil je graag nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»