Hoofdberoep of bijberoep?

Start je in hoofd- of in bijberoep? Kom het hier te weten!

Of je start als zelfstandige in hoofd- of in bijberoep is een keuze die afhangt van een aantal criteria. Naargelang die criteria word je automatisch ingeschreven volgens het bijbehorende statuut (in hoofd- of in bijberoep). Wat zijn deze criteria en wat zijn de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld je sociale zekerheid? We hebben alles even overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet:

Zelfstandige in hoofdberoep Zelfstandige in bijberoep

Werk je als zelfstandige en heb je daarnaast geen ander inkomen, dan werk je in hoofdberoep.Heb je wel nog een ander inkomen, dan kán je in aanmerking komen voor het statuut bijberoep (zie kolom hiernaast).

Je bent zelfstandige in bijberoep wanneer je naast je zelfstandige activiteit ook tegelijk nog werkt als:

  • werknemer
  • ambtenaar
  • of een uitkering ontvangt
Voorwaarden Voorwaarden

Je bent automatisch zelfstandige in hoofdberoep als:

  • je zelfstandige activiteit je enige of voornaamste bezigheid is
  • je tegelijk nog werkt als loontrekkende minder dan halftijds
Je kan zelfstandige in bijberoep zijn als je:

  • minstens nog halftijds werkt als loontrekkende
  • minstens 60% van een voltijds uurrooster presteert als vastbenoemde leerkracht (50% als niet-vastbenoemde)
  • op brugpensioen (SWT) bent of een werkloosheidsuitkering ontvangt
  • een ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt als loontrekkende
Eenmanszaak Vennootschap Eenmanszaak Vennootschap
Zelfstandige in hoofdberoep als:

Zelfstandige in hoofdberoep als:

Zelfstandige in bijberoep als:

Zelfstandige in bijberoep als:

Sociale zekerheid Sociale zekerheid

Als beoefenaar van een hoofdberoep zorg je voor je eigen sociale zekerheid. Je moet sociale bijdragen betalen, maar je krijgt hier sociale zekerheidsrechten voor terug.

Je sociale zekerheid gaat via je werkgever of je uitkering. Je betaalt sociale bijdragen, maar bouwt standaard geen extra sociale zekerheidsrechten op, tenzij je jaarinkomen uit je bijberoep meer dan 13.010,66 euro is. Dan heb je recht op dienstencheques als zelfstandig werkende moeder en extra pensioenbedrag uit je bijberoep voor je pensioenberekening, als je minder dan 45 jaar als loontrekkende hebt gewerkt.

Opmerking: Of je in hoofd- of bijberoep werkt, heeft niets te maken met de hoeveelheid geld dat je verdient. Wanneer je wijzigt van bijberoep naar hoofdberoep en omgekeerd, breng dan zo snel mogelijk je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte: de berekening van je sociale bijdragen gebeurt op basis van je netto belastbaar jaarinkomen.

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven. Wil je graag nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»