Hoe anti-cyclisch ondernemen?

Hoe en waarom anti-cyclisch ondernemen?

Anti-cyclisch ondernemen is het starten van een eigen bedrijf of het investeren, innoveren of proactief handelen in tijden van een economische crisis. Dit klinkt misschien contraproductief en destructief voor een bedrijf, maar onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven die opstarten wanneer anderen ervoor kiezen dit niet te doen en risico’s nemen daar waar anderen stagneren of zelfs besparen, dat deze bedrijven juist beter produceren en zelfs winstgevender zijn. Hoe komt dit?

Starten in moeilijke tijden

Wanneer er sprake is van economische achteruitgang of crisis, kiezen veel mensen ervoor om hun plannen en hun droom om een eigen bedrijf te starten ‘on hold‘ te zetten en te wachten op betere tijden. Onterecht, stelt de directeur van Centrum Voor Avondonderwijs, de heer Benjamin Ruyters. “Uit onderzoek blijkt dat anti-cyclisch handelen de meest succesvolle methode is om een bedrijf op te starten en te laten groeien.” De vraag is eigenlijk of dit dan wel het juiste moment is om te wachten met het opstarten van je eigen bedrijf.

Waarom juist wél starten?

Een zaak durven opstarten als het even economisch minder goed gaat geeft je een voorsprong op je concurrenten die het dan nog niet durven. Bovendien leer je kostenefficiënt ondernemen. Je zet de tering naar de nering en bespaart op alles wat mogelijk is. Je leert hard werken voor elke klant en je levert een service die andere bedrijven bijna niet kunnen evenaren.

Vanaf het moment dat de conjunctuur terug aantrekt, kan je elke euro winst die er bij komt onmiddellijk investeren en laten renderen. Je surft als het ware op een groei die door externe factoren wordt aangewakkerd en je roomt alle winst af. Op het hoogtepunt van een economische herleving zal je de concurrenten die dan nog willen starten zo uit de markt prijzen. Je kan dit doen doordat jouw investeringen al lang achter de rug zijn en je prijsverminderingen kan doorvoeren die de rest nog niet kunnen maken.

Omgekeerd, van zodra je gevestigd bent en je zit vlak voor het hoogtepunt van een conjunctuur, ga je je voorbereiden op de laagconjunctuur. Je gaat reserves aanleggen zodat je een matras opbouwt voor de momenten wanneer het wat minder zal gaan. In plaats van alleen maar in groei te investeren, moet de focus ook liggen op verbetering en modernisering, en op het breed inzetbaar maken van de medewerkers. Je gaat op zoek naar kostenbesparingen en verbeteringen in de efficiëntie van je eigen zaak. Je maakt als het ware je firma sterk en je laat je niet meeslepen door de euforische berichten uit de media.

Een ondernemer met lef bereidt met andere woorden dan al de opstart van zijn of haar eigen zaak voor. Het is het moment om advies in te winnen en opleidingen te volgen. Wachten tot het moment dat iedereen het doet zal minder succesvol zijn dan nu al handelen. Nu geeft je een voorsprong.

Twijfel daarom niet langer en schrijf je in voor een cursus Bedrijfsbeheer aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Lees hier alle voordelen om je opleiding vandaag nog te starten!

We hopen dat deze tips nuttig waren en we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Voor nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder voor een thema naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»