Eenmanszaak of vennootschap?

Start ik als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete gevolgen voor de werking van jouw toekomstige zaak en dit op vlak van de aard van de bedrijfsactiviteit, het aantal werknemers, het kapitaal, de financiële steun van vennoten, een voordelig belastingstelsel, de continuïteit van het bedrijf,… Een belangrijke juridische keuze dus.

Waar moet je allemaal rekening mee houden? We hebben alles even voor je op een rijtje gezet zodat je een handig overzicht hebt om jouw ondernemingsvorm goed geïnformeerd te kiezen.

Oprichting en werking

Een eenmanszaak is de eenvoudigste manier om een zelfstandige activiteit uit te oefenen:

 • Geen statuten, geen minimum startkapitaal vereist
 • Oprichtings- en werkingskosten zijn beperkt
 • Je kan snel starten
 • Je bent je eigen baas (geen vennoten)
 • Een vereenvoudigde boekhouding volstaat meestal

Een vennootschap daarentegen heeft een eigen rechtspersoonlijkheid met rechten en plichten, heeft meer administratieve en juridische formaliteiten en verplichtingen; de boekhouding is groter en ingewikkelder; je moet rekening houden met de vennootschapsorganen bij belangrijke beslissingen (functie en aansprakelijkheid worden vastgelegd in de statuten),… Daarom worden er afhankelijk van het vennootschap soms bijkomende oprichtingsvoorwaarden vereist:

Daarnaast brengt het stopzetten van een vennootschap ook kosten met zich mee.

De aansprakelijkheid van de ondernemer

In een eenmanszaak is de ondernemer met zijn volledige vermogen (zowel privé als professioneel) aansprakelijk voor de zaak. In geval van faillissement draait de zaakvoerder en de partner (indien het huwelijkscontract dit niet anders regelt) volledig, met al het hebben en houden, op voor eventuele schulden. Dit betreft dus alle roerende, onroerende, tegenwoordige en toekomstige goederen.

Dit met uitzondering van de hoofdverblijfplaats van de zelfstandige als er onder bepaalde voorwaarden wordt voldaan, waaronder een verklaring van onbeslagbaarheid bij de notaris. Deze maatregel geldt enkel voor schuldvorderingen met betrekking tot de zaak die dateren na de verklaring en vervalt bij overlijden of wijziging van beroepsstatuut.

In een vennootschap zijn het vermogen van de onderneming en dat van de ondernemer gescheiden.

 • Beperkte aansprakelijkheid (nv, bvba, cvba)
  De aansprakelijkheid van een vennoot is rechtevenredig met het kapitaal dat hij in de vennootschap heeft geïnvesteerd. Een grotere verantwoordelijkheid geldt wanneer de onderneming binnen 3 jaar na oprichting failliet wordt verklaard door een te kleine oorspronkelijke financiering.
 • Onbeperkte aansprakelijkheid (vof, Comm. v, cvoa)
  Hier geldt dat indien de vennootschap haar schulden niet kan betalen, de schuldeisers de betaling kunnen verhalen op het privébezit van de vennoten.

Het belastingstelsel

De opbrengsten uit een eenmanszaak worden belast via de personenbelasting: hoe hoger de opbrengst, hoe zwaarder het wordt belast.

Voor de vennootschap geldt de vennootschapsbelasting: hoe groter de ondernemingswinst, hoe voordeliger de vennootschapsbelasting. Deze neemt bovendien minder snel toe.

Continuïteit van de onderneming

Wanneer de oprichter overlijdt of wanneer hij zijn zaak wenst over te laten, geldt:

 • Voor een eenmanszaak:
  De eigendom en het bestuur van de onderneming zijn één en dezelfde persoon. Bij overlijden geldt het erfrecht en kan de zaak worden verdeeld onder meerdere erfgenamen.
 • Voor een vennootschap:
  Hier wordt eigendom en bestuur gescheiden: de oprichter en zijn vennootschap zijn juridisch twee afzonderlijke personen. Bij overlijden blijft de vennootschap bestaan en veranderen de aandelen van de overledene van eigenaar.

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog steeds twijfelt bij de keuze van het oprichten van een eenmanszaak of een vennootschap, aarzel dan niet om advies in te vragen aan een notaris, advocaat, bedrijfsadviseur, boekhouder of accountant.

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven. Wil je graag nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»