5 starterstips

5 starterstips voor toekomstige ondernemers

Heb je interesse om met een eigen zaak te starten, dan heb je in België het diploma Bedrijfsbeheer nodig. Waarschijnlijk ben je al ingeschreven voor een opleiding aan het Centrum Voor Avondonderwijs en volg je onze lessen al, of ben je dat binnenkort van plan.

We willen je hierbij graag een extra duwtje in de rug geven door je alvast 5 interessante starterstips mee te geven. Op die manier willen we er mee voor zorgen dat je goed geïnformeerd en vol vertrouwen een vliegende start kan nemen als nieuwe zelfstandige.

Tip 1: Hoe snel examen afleggen?

Een afspraak maken bij de Centrale Examencommissie om examen af te leggen gaat niet altijd van een leien dakje: de wachttijden kunnen soms oplopen tot 2 weken, exact de duur van onze spoedopleiding! Daarom raden wij onze studenten aan om bij hun inschrijving aan het Centrum voor Avondonderwijs ook hun examen bij de commissie vast te leggen. Op die manier overbrug je de wachttijd terwijl je les volgt en kan je aansluitend aan je laatste les Bedrijfsbeheer je examen in Brussel afleggen! Je behaalt je diploma Bedrijfsbeheer dus in minder dan 2 weken!

Tip 2: Hoe kies ik de naam van mijn bedrijf?

Je zal voor de start van je onderneming veel keuzes moeten maken; een aantal belangrijke, een aantal minder belangrijke, maar één keuze die je zal bijblijven is de naam van je bedrijf. Hoe kom je dan tot die goed klinkende commerciële naam? Daarvoor zijn er een aantal do’s en don’ts. Verbind je je eigen naam aan de naam van de zaak of link je het eventueel aan een voorwerp of een dier? Hoe het ook zij, je naam moet tijdloos zijn, goed te onthouden en mag zelfs grappig zijn, zoals een woordspeling. Begint je ondernemersnaam met een ‘A’ of een cijfer, dan heb je een streepje voor in de zoekmachines!

Tip 3: Hoe houd ik een overzicht van mijn inkomsten en financiën?

Elke zelfstandige in België moet over een zichtrekening beschikken voor de onderneming die moet verschillen van je privé¬rekening. Het nummer (12 cijfers) moet genoteerd worden op alle facturen en brieven die je als handelaar of ambachtsman aflevert. Door op voorhand een nieuwe bankrekening te openen, houd je je inkomsten van de zaak gescheiden van je privé-vermogen. Pas wanneer alle rekeningen zijn betaald, kan je dan een deel van je winsten overmaken op je privé-rekening. Op die manier heb je steeds controle over je financiële toestand.

Tip 4: Hoe bepaal ik mijn uurloon?

Welk tarief kan je aanrekenen als zelfstandig consulent voor je diensten? Starters in bijberoep die de luxe hebben dat ze zachtjes hun activiteiten kunnen opbouwen, kunnen de prijs laten bepalen door vraag en aanbod. Wanneer je stelselmatig meer cliënten krijgt, laat je het uurtarief van je diensten stijgen. Ken je waarde! Vraag niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Je kan hierbij alvast op voorhand onderzoek uitvoeren naar je concurrentie. De gouden vuistregel is dat je voor 50% van je uren voor 100% van je inkomsten moet zorgen. Zo heb je genoeg marge om je algemene onkosten te dekken en voldoende over te houden.

Tip 5: Wettelijke bepalingen voor sociaal verzekeringsfonds

Iedere persoon die met een zelfstandig beroep begint, moet zich onmiddellijk na de aanvang hiervan aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor het betalen van sociale bijdragen. Wees tijdig, want in geval van een aansluiting buiten deze termijn is het sociaal verzekeringsfonds wettelijk verplicht verhogingen aan te rekenen wegens laattijdigheid.

Opgelet! Naast de sociale lasten dien je als zelfstandige ook te betalen voor de administratieve kosten. Een juiste keuze van ondernemingsloket kan je dus geld besparen! Bespreek dit met je boekhouder of informeer je goed op voorhand. De aansluiting geeft recht op pensioen, kinderbijslag en ziekte en invaliditeitsverzekering.

We hopen dat je deze info nuttig vond en dat we je verder op weg hebben geholpen naar je eigen onderneming. Volg je nog geen cursus Bedrijfsbeheer en heb je de smaak te pakken, dan kan je je hier inschrijven. Wil je graag nog meer informatie, handige tips en een startersplan in 7 stappen, verwijzen we je graag door naar onze infopagina of klik hieronder op een onderwerp naar keuze.

Lees ook onze nieuwsblog
Attest Bedrijfsbeheer Avondonderwijs E1474292204628

Maak kennis met de docenten Bedrijfsbeheer

Het Centrum Voor Avondonderwijs staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen Bedrijfsbeheer. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts […]

Voordelen Starten Als Zelfstandige

De voordelen van starten als zelfstandige

Starten als zelfstandige en voor jezelf werken is een droom die veel mensen koesteren. Ondernemen heeft immers heel wat voordelen. […]

Shutterstock 79345453

Start je als eenmanszaak of vennootschap?

Een ondernemingsvorm kiezen (eenmanszaak of vennootschap) is een belangrijke beslissing die je goed doordacht moet nemen. Het heeft immers concrete […]

Page 1 of 3123»